«HEAVEN» | Της Άννας Τσαλάγκα

Ο Θανάσης Ραχούτης γεννήθηκε το 1972 στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασε Σχεδίαση CAD-CAM (1996-1997) στον ΑΚΤΟ, Ελληνικό Πολιτισμό (2003-2004) στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Σήμερα τον φιλοξενούμε στο The Mach|ne– Art Press.

“adjustment” (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2011.

                                   

Χωρίς τίτλο (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2011.

“happiness” (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2011.

 

Θανάση πές μας λίγα λόγια για τα έργα σου.

Κάνω παραστατική ζωγραφική. Με ενδιαφέρει πολύ η παράσταση, όπως και η αφήγηση, παραθέτω διαφορετικά στοιχεία τόσο σε επίπεδο φόρμας όσο και υλικού με στόχο την σύγκρουση η την σύνθεση μιας ιστορίας. Χρησιμοποιώ εκτυπώσεις σε μουσαμά, μεταφέρω φωτογραφίες, χρησιμοποιώ φράσεις, λέξεις, αριθμούς, ότι νιώθω πως μπορεί να πετύχει τον στόχο.

Xωρίς τίτλο (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2012.

 

Από που πηγάζει η έμπνευσή σου;

Ζούμε σε έντονη εποχή, σουρεαλ και επικίνδυνη ταυτόχρονα, στο μεταίχμιο μιας αλλαγής, έχει τόσα πράγματα να διαχειριστεί κανείς καλλιτεχνικά. Η ζωή που ζήσαμε, η ζωή που ζουμε, η πολιτική, η ψυχανάλυση, η τηλεόραση, η διαφήμιση είναι για μένα δεξαμενές που αντλώ στοιχεία για τη δουλειά μου.

Χωρίς τίτλο (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2012.

 

Ποιά είναι τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσω  σε αυτή την ερώτηση. Θα έλεγα η αίσθηση του παιχνιδιού που περιέχει η ζωγραφική πράξη, η σύνδεση με την παιδική ηλικία, η ενέργεια, η αντιμετώπιση της καθημερινότητας μέσα από την εικόνα, το γεγονός πως δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα,  η μαγεία….

Χωρίς τίτλο (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2011.

“automatic”  (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 120x160εκ, 2012.

 

Ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης στο ξεκίνημά του; Πόσο εύκολο είναι να βρεις ανθρώπους να σε στηρίξουν ή χώρους που θα φιλοξενήσουν τα έργα σου;

Στάθηκα τυχερός σε αυτό το κομμάτι. Είδε την δουλειά μου ο Χάρης Λάμπερτ και γρήγορα έφτασα να συνεργάζομαι με την αίθουσα τέχνης Καπλανών 5, στην οποία έκανα και την πρώτη μου ατομική έκθεση. Γενικά είναι δύσκολος ο χώρος, υπάρχουν παρά πολλοί καλοί καλλιτέχνες που προσπαθούν να δείξουν την δουλειά τους και λίγοι χώροι που μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Η αλήθεια είναι πως λόγω κρίσης είναι και οι γκαλερί πιο ανοιχτές μάλλον σε νέους καλλιτέχνες, νομίζω πως αν πιστέψει κάποιος στη δουλειά του και επιμείνει, θα δικαιωθεί.

“NATURAL BEAUTY”  (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι και πλαστικό) 35x50εκ, 2012.

“silence and tears”  (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 40x100εκ, 2013.

 

Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας κατά την οποία σου αρέσει να ζωγραφίζεις περισσότερο;

Παλαιοτέρα μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω τη νύχτα. Τώρα ζωγραφίζω το πρωί. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, το πρωί είμαι περισσότερο ορθολογιστής πιο αυστηρός με τον εαυτό μου. Το βράδυ είμαι πιο ανοιχτός πιο συναισθηματικός. Από τότε όμως που έκοψα το κάπνισμα προτιμώ να ζωγραφίζω το πρωί και το απόγευμα.

Χωρίς τίτλο (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 60x80εκ, 2013.

“LALALALALA” (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 60x100εκ, 2013.

“AND THROU ART DEAD AS YOUNG AND FAIR” (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 60x100εκ, 2013.

“HEAVEN” (ζωγραφική σε μουσαμά με λάδι) 70x70εκ, 2013.

 

Περιέγραψέ μας μία συνηθισμένη μέρα σου.

Η ζωή μου πια έχει δυο ταχύτητες, εξαρτάται αν δουλεύω και δεν εννοώ την ζωγραφική εννοώ τη δουλειά που κάνει κανείς για να ζήσει. Παλαιοτέρα δούλευα το πρωί και ζωγράφιζα τα βράδια και τα σαββατοκύριακα. Τώρα δουλεύω περιστασιακά όποτε μια τυπική μέρα μου έχει ζωγραφική στο εργαστήριο το πρωί, ίσως και νωρίς το απόγευμα και μετά παιχνίδι με την κόρη μου μέχρι να κοιμηθεί.

Χωρίς τίτλο” (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 70x100εκ, 2013.

 

Τι βλέπεις από το εργαστήριο σου;

Βλέπω ένα μικρό κήπο και ένα θερινό σινεμά. Δυστυχώς δεν βλέπω την οθόνη αλλά τους θεατές.

“SUN” (ζωγραφική σε μουσαμά με λάδι) 90x120εκ, 2013.

 

Μία αγαπημένη σου προσωπική στιγμή είναι;

Oι αγαπημένες μου στιγμές πια αφορούν όλες στην κόρη μου, είναι τρομερή η ενέργεια που μου δίνει, η ευχαρίστηση να παίζω μαζί της, η αμηχανία να εξηγείς όσα θεωρείς αυτονόητα, το συναισθηματικό εύρος αυτής της σχέσης.

 “IN CHAOS THERE IS FERTILITY” (ζωγραφική σε μουσαμά με λάδι) 100x100εκ, 2013.

 

Τα social media βοηθούν ένα δημιουργό να διαφημίσει τη δουλειά του; Και αν ναι, μέχρι ποίο σημείο;

Νομίζω πως τα social media είναι ιδανικά να ενημερώνεις για τις εκθέσεις σου, δεν είμαι σίγουρος αν βοηθάει να δείχνεις τη δουλειά σου. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να φέρει ένα μεγάλο κοινό κοντά στην τέχνη, κοινό που ποτέ δεν θα ενδιαφερόταν. Δεν υπάρχει παιδεία εικαστική, τα μμε δεν ενδιαφέρονται και το ευρύ κοινό είναι μακριά από αυτό. Εδώ τα social media παίζουν ένα ρόλο σημαντικό, είναι άμεση η πληροφορία και νομίζω πως ενεργοποιεί τον κόσμο να έρθει, να ρωτήσει, να δει. Και αυτό θέλει μέτρο η υπερεκθεση μπορεί και να αφαιρέσει από την δουλειά σου, το έργο θέλει συγκεκριμένες συνθήκες για να εκτεθεί και να λειτουργήσει, δεν είμαι σίγουρος, είναι πολύ καινούργια συνθήκη όλο αυτό με  το internet θα δείξει τα επόμενα χρόνια.

“under” (εκτύπωση σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι και πλαστικό) 35x50εκ, 2012.

 

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι τέχνης με τους οποίους συνεργάζεσαι αυτόν τον καιρό, στους οποίους μπορούμε να βρούμε τα έργα σου;

Συνεργάζομαι με  την αίθουσα τέχνης “Kαπλανών 5”, εξαιρετική γκαλερί με  πολύ αξιόλογους ζωγράφους στο ροστερ της, και είμαι πολύ χαρούμενος που εκθέτω μαζί τους.

Χωρίς τίτλο (ζωγραφική σε μουσαμά με λάδι) 40x50εκ, 2012.

 

Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάποια έκθεση άμεσα με τα νέα σου έργα;

Μόλις τελείωσε η art athina που συμμετείχα με την Καπλανών 5 και έδειξα μερικά καινούργια έργα, και δουλεύω για επόμενες ομαδικές εκθέσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς από την γκαλερί.

Χωρίς τίτλο, τρίπτυχο (φωτομεταφορά σε μουσαμά και ζωγραφική με λάδι) 3x(100x50εκ), 2012.

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2012  “happiness” -  Αίθουσα Τέχνης “Kαπλανών 5”

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2013  Art athina 2013 με την -  Αίθουσα Τέχνης “Kαπλανών 5”

2013  “Το Μεσολόγγι & ο λόρδος Βύρων” -  Αίθουσα Τέχνης “Kαπλανών 5” στη πινακοθήκη Μοσχανδρέου

2012  “Από την καρδιά της πόλης μας” -  Αίθουσα Τέχνης “Kαπλανών 5”

2012   “Εικαστικό Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη: H αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος”             Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

2012   “Human Resources” -  Gallery Genesis

2012   “Ένα Σάββατο στην Αθήνα” -  Gallery Genesis

2011   “Εικαστικά Σύμμικτα” -  Εικαστικές Αναζητήσεις Gallery

2011   Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής  –  Μηχανουργείο Λαυρίου

2011  “Rejected” –  Συν Gallery

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Θανάση Ραχούτη, ελπίζω τα έργα του να σας ταξίδεψαν.. για περισότερες πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.thanasisrahoutis.com, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Την επόμενη Πέμπτη μη χάσετε με τίποτα το αφιέρωμα στον  ζωγράφο Αντώνη Σμυρνιό ! ! !

«Κάθε έργο μου είναι ένα άνοιγμα προς τον έξω κόσμο, ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορώ να μιλήσω με τους άλλους ανθρώπους, ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορούν και οι άλλοι να κοιτάξουν μέσα μου. Όλοι οι καλλιτέχνες αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τα έργα μας: να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να τον αποκαλύψουμε και στους άλλους…»

 

facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.