http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.yinkagk-is-149.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/30s.weddingrotaotrgk-is-149.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/monsiermnimal.rotatorgk-is-149.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/imam.baildicovergk-is-149.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/ekmekcovergk-is-149.jpglink
0 1 2 3 4

O Mc Yinka Μιλάει στον Κώστα Οικονόμου.

Ο Εμάνουελ Ολαγίνκα Αφολάνιο ή Mc Yinka, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, αφού εδώ και αρκετά χρόνια παντρεύει διάφορα είδη μουσικής με στίχους που περνούν κοινωνικά μηνύματα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στον πολυχώρο του Kreuzberg urban culture bar, μιλά για τα παιδικά του χρόνια στη Λαμπρινή και τα Πατήσια, αποκαλύπτει τις μουσικές του επιρροές και εξυμνεί τις προσωπικότητες που έδωσαν ώθηση στην καριέρα του.

-Καλησπέρα Μανώλη, γεννήθηκες στην Αθήνα το 1981 σε μία όμορφη γειτονιά τη Λαμπρινή. Ποια ήταν τα ερεθίσματα των παιδικών σου χρόνων ώστε να ασχοληθείς με τη μουσική;

Στη Λαμπρινή γεννήθηκα, αλλά μεγάλωσα στα Πατήσια. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερα ερεθίσματα λόγω της γειτονιάς. Όμως κατάφερα να βιώσω τη χαρά της αλάνας και της παιδικής χαράς. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 αυτή η γειτονιά άλλαζε και πλέον θεωρείται υποβαθμισμένη. Ήταν σκληρή γειτονιά. Μουσικά ερεθίσματα δεν είχα από τη γειτονιά ή από την οικογένεια μου. Άκουγα πολλή μουσική και τρελαινόμουν με το ραδιόφωνο. Επίσης άκουγα  νιγηριανή ποπ και μου άρεσε η αφρικανική μουσική κουλτούρα.

-Στα σχολικά σου χρόνια ονειρευόσουν να ασχοληθείς με τη μουσική ή είχες διαφορετικούς επαγγελματικούς προσανατολισμούς;

Στα σχολικά μου χρόνια έπαιζα ποδόσφαιρο και ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής Αυτά μέχρι το γυμνάσιο. Στο λύκειο έπαιζα μπάσκετ και ήθελα να γίνω μπασκετμπολίστας. Μικρός ήθελα να γίνω επαγγελματίας αθλητής.

 

-Η νιγηριανή σου καταγωγή σε έχει επηρεάσει μουσικά;

Σίγουρα με έχει επηρεάσει. Πιτσιρικάς άκουγα σπίτι μου αφρικανική μουσική. Η μουσική κληρονομιά της Νιγηρίας είναι τεράστια. Με την πάροδο του χρόνου ασχολήθηκα με την afrobeat και ο Fela Kuti ήταν πρότυπο. Αυτή η μουσική περνά διάφορα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα. Στον προηγούμενο μου δίσκο έκανα ένα κομμάτι που λέγεται Africa και αποτελεί φόρο τιμής στον Fela Kuti. Πραγματεύεται το θέμα της εκμετάλλευσης της αφρικανικής ηπείρου από διάφορες δυνάμεις του δυτικού πολιτισμού.

-Μέχρι να καταξιωθείς στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή συνάντησες  δυσκολίες και αν ναι τι είδους;

Το θέμα της καταξίωσης είναι υποκειμενικό. Υπάρχει κόσμος που σέβεται εμένα και τη μουσική μου. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες . Δεν υπάρχουν δυστυχώς σοβαρές υποδομές στην Ελλάδα.

 

-Ποια είναι η καλύτερη επαγγελματική συνεργασία που είχες μέχρι τώρα;

Η συνεργασία μου με τον Φίλιππο Πλιάτσικα ήταν άψογη. Με βοήθησε πολύ επαγγελματικά και έμαθα πολλά πράγματα. Του οφείλω πολλά γιατί είχα και ώθηση ώστε να κυκλοφορήσω τον πρώτο μου δίσκο. Επίσης η συνεργασία μου με τους Imam Baildi ήταν άψογη. Έχω μαζί τους πολλά βιώματα και όμορφες στιγμές από live στο εξωτερικό. Δώσαμε το παρών σε μεγάλα φεστιβάλ διεθνούς βεληνεκούς και τα πήγαμε εξαιρετικά. Με τα περισσότερα εναλλακτικά σχήματα επίσης έχω άριστες συνεργασίες και βγάζω τον εαυτό μου. Για παράδειγμα με τους παράγοντες, τους direct connection και τους vgo.

 

-Πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική σου και πώς θα ήθελες τα επόμενα χρόνια να την εξελίξεις;

Τη μουσική μου θα τη χαρακτήριζα ένα κράμα hip hop με reggae, funk, soul και afrobeat. Υπάρχουν βέβαια και στοιχεία drum n' bass. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να βγάλω πράγματα που έχω μελετήσει εδώ και χρόνια. Θέλω να εξελιχθώ στο είδος μου. Στο μέλλον θέλω να παρουσιάζω ουσιαστικά πράγματα. Θέλω να παρουσιάζω φρέσκια μουσική που να συμβαδίζει με το κύμα της εποχής, χωρίς να γίνεται ο νέος ήχος αυτοσκοπός. Η μουσική μου θέλω να αποτελεί μία πρόταση. Θέλω να παίξω σε πολλές πλατφόρμες μουσικές.

-Ποιος καλλιτέχνης αποτελεί το πρότυπο σου και για ποιους λόγους;

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρότυπο αλλά επηρεάζομαι από πολλούς καλλιτέχνες. Το νέο κύμα της soul με έχει επηρεάσει και από hip hop μπάντες, όπως οι Roots, Οι Beatles επίσης με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ.

 

-Έχεις δεχθεί ποτέ ρατσιστική επίθεση σε κάποια συναυλία σου και ποια είναι η άποψη σου για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας; Απαιτείται μεγαλύτερη οργάνωση;

Σε συναυλίες έχω δεχθεί κάποια άκομψα σχόλια για το φυλετικό μου χρώμα. Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας πάσχει σε πολλά σημεία. Βλέπω ότι οι μετανάστες που έχουν ενέργεια να καταναλώσουν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία που δεν διευκολύνει τις ζωές τους. Τα παιδιά των μεταναστών δεν έχουν πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια ενώ έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι ελληνόπουλα αλλά από την πολιτεία δεν δέχονται τον απαιτούμενο σεβασμό.

-Τα τελευταία τρία χρόνια κατοικείς στον Κεραμεικό, όπου γενικότερα έχουν μετακομίσει αρκετοί νέοι καλλιτέχνες. Θεωρείς ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο και ότι σε αυτό έχουν συμβάλλει οι καλλιτέχνες;

Εκπλήσσομαι με αυτή τη γειτονιά. Κάθε μέρα υπάρχει κάτι καινούριο. Υπάρχει κλίμα συνεργασίας και πολλά δρώμενα. Για παράδειγμα το καρναβάλι είναι ένα εξαιρετικό event. Πραγματοποιούνται συζητήσεις και δράσεις.Υπάρχει πολυπολιτισμικό στοιχείο και ομαλή συνύπαρξη μεταξύ των κατοίκων. Οι καλλιτέχνες έχουν δώσει χρώμα στη γειτονιά. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να μην υπάρξει στην περιοχή ανώμαλη ανάπτυξη που θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της. Μου αρέσει ο Κεραμεικός και η καθημερινότητα του.

 

-Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στα νέα παιδιά που προσπαθούν αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική;

Πρέπει να έχουν μεράκι και να θέσουν ένα στόχο. Πρέπει να δουλεύουν εντατικά. Πρέπει να αναζητούν καινούρια πράγματα. Ο κόσμος θέλει καινούριες ιδέες. Πρέπει να ψάχνεις όχι μόνο μουσικά στοιχεία αλλά και χώρους όπου μπορείς να προωθήσεις τη μουσική σου. Το ίντερνετ επίσης δίνει τεράστιες ευκαιρίες σε νέα παιδιά να παρουσιάσουν τη μουσική τους.

Ο Mc Yinka θα εμφανιστεί μαζί με τους Fuzics στο Kreuzberg urban culture bar την Πέμπτη, 30-01-2014 (21:30). Η είσοδος θα είναι αυστηρά ελεύθερη.

 

Kreuzberg urban culture bar, Κεραμεικός, Πλαταιών36.

Διαβάστε επίσης | Music

24-10-2013
Οι ΕKMEK γλυκαίνουν και δεν παχαίνουν | Του Γεράσιμου Καραβασίλη
Οι ΕKMEK γλυκαίνουν και δεν παχαίνουν | Του Γεράσιμου Καραβασίλη
20-11-2013
H Ντόρα Ρίζου στο The Mach|ne
H Ντόρα Ρίζου στο The Mach|ne
20-05-2013
Μίκη… τ’ ακούς; | Της Μαρίας Λεβέντη
Μίκη… τ’ ακούς; | Της Μαρίας Λεβέντη
09-07-2013
Η μελωδία των εκατομμυρίων δολαρίων | Της Ζώης - Τήλα Ελένη
Η μελωδία των εκατομμυρίων δολαρίων | Της Ζώης - Τήλα Ελένη
08-05-2013
Πριν να σε χορτάσουνε τα μάτια μου. | Της Αγγελικής Μακρυνιώτη
Πριν να σε χορτάσουνε τα μάτια μου. | Της Αγγελικής Μακρυνιώτη