Τα μάρμαρα. | Του Ξενοφώντα Ποτόπουλου

Υπάρχει μια χρόνια προβολή πάνω στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων. Κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και πολιτικές περσόνες επικαλούνται το θέμα για το θέαμα, ταυτίζοντας το συμφέρον τους με μια ευρεία διαφημιστική καμπάνια των επιθυμητών αριστουργημάτων.

Αυτό που κρύβεται πίσω  από τον κουρνιαχτό δεν είναι περίπλοκο. Είναι η δόξα και το χρήμα. Μια πτυχή που δεν γίνεται αντιληπτή αλλά είναι κραυγαλέα, είναι η διαφήμιση που γίνεται στα μουσεία του Λονδίνου και της Αθήνας. Έχει σκεφτεί κανείς γιατί δεν ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να της επιστραφούν τα Αρχαία Ελληνικά μνημεία και αγάλματα που εκθέτονται σε μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, της Βιέννης, της Νέα Υόρκης και του Παρισιού, τα οποία είναι τεράστια πολιτισμική κληρονομιά; Ας βγάλει ο καθένας μόνος του τα συμπεράσματα.

Για όσους ξεχνάνε, στην καπιταλιστική πραγματικότητα που βιώνουμε όλα είναι χρηματιστήριο. Αναπόφευκτα, με όλο αυτόν τον ντόρο, η αξία των μάρμαρων ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα μουσεία αποκτάνε αίγλη και οι τουρίστες συρρέουν κατά χιλιάδες. Ενώ οι κυβερνήσεις επαίρονται για την υποκριτική τους στάση απέναντι στον πολιτισμό.

Μην ξεγελιέστε. Δεν υπάρχει καμία πολιτισμική διέγερση. Υπάρχει το χρήμα. Και το αποτέλεσμα; Όσο ανεβαίνει η αξία τους, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το εγχείρημα της επιστροφής. Κοινώς όλα βαίνουν προς αντίθετη κατεύθυνση.  

Συν αυτής, η κάκιστη ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών δεν αφήνει περιθώρια διπλωματίας.  Έχω την αίσθηση ότι είναι καλύτερα να ξοδέψουμε τον χρόνο μας στην μελέτη του Παρθενώνα, μπας και καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε.     

 

 http://www.seltisa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=9

 

Ο Ξενοφών Ποτόπουλος είναι γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και ασχολείται  με το γράψιμο συστηματικά από το 2005. Άνεργος για αρκετά χρόνια και απογοητευμένος από την οικονομική και ηθική επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2010, να φύγει για το Λονδίνο, για μια καινούρια ζωή.

Σήμερα, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, είναι σύμβουλος ακινήτων, και αν όλα πάνε καλά, σε λίγο καιρό θα εκδόσει στην Ελλάδα το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ξενοφών Ποτόπουλος Facebook Profile