«Η Τέχνη μέσα μου» | Tης Άννας Τσαλάγκα

Η Έλενα Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1983. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στην Αθήνα,  με δάσκαλο τον Χρόνη Μπότσογλου, και γλυπτική με δάσκαλο τον Νίκο Τρανό. Από το 2002 είναι μέλος του εικαστικού ομίλου Καρδίτσας. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως δασκάλα ζωγραφικής στα εργαστήρια τέχνης του Δήμου Καρδίτσας στα παιδικά τμήματα, στη ζωγραφική ενηλίκων και στο εικαστικό κόσμημα και φέτος για πέμπτο έτος στα τμήματα ζωγραφικής ενηλίκων, στο ελεύθερο σχέδιο καθώς και στην προετοιμασία για την Καλών Τεχνών. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα μέσα από το The Mach|ne – Art Press γνωρίζουμε την ίδια και το έργο της!

 

«Η ζωγραφική για μένα ήταν χαρά από πολύ μικρή ηλικία χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί. Σε ηλικία πέντε ετών περίπου έτυχε και είδε αυτά που ζωγράφιζα στο νηπιαγωγείο ο Καρδιτσιώτης ζωγράφος Χρήστος Σκόνδρας τον οποίο σεβόμουν και σέβομαι ακόμα και σήμερα αφού άφησε ένα εκπληκτικό έργο και ήταν ένας από τους πολύ αξιόλογους ζωγράφους.

.

Τότε είπε στον πατέρα μου ότι έβλεπε κάποια πράγματα στις ζωγραφιές μου και πως έπρεπε να με κατευθύνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μου χάρισε ένα τσουβάλι με πηλό στο ύψος μου όπως το θυμάμαι και νομίζω ότι από εκεί και πέρα ενώθηκα για πάντα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Αργότερα μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ήταν μια ανάγκη που έπρεπε να εξωτερικεύσω. Είναι παράξενο πως μπορεί να σε συγκινήσει μία πινελιά χρώμα.

.

Τα θέματα που συνήθως επιλέγω να ζωγραφίσω είναι ανθρωποκεντρικά. Η έμπνευση αν μπορώ να το πω έτσι ίσως έρχεται υποσυνείδητα και απλά μου δημιουργείτε μια διάθεση και πολλές φορές ανάγκη για ζωγραφική. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το βλέμμα των ανθρώπων ,τον τρόπο που στέκονται ,γενικά παρατηρώ κάθε μικρή κίνηση και πάντα κάτι προσθέτω στα έργα μου.

Βέβαια με συγκινούν πολλά ακόμα πράγματα γύρω μου όπως για παράδειγμα το πώς πατάει μια καρέκλα πάνω σε μία επιφάνεια, η γυαλάδα από διάφορα αντικείμενα και πολλά άλλα, όμως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δουλειά μου να μην έχει βρει ακόμα "ησυχία" γιατί συνεχώς ψάχνω κάτι καινούργιο στην τεχνική ή στο θέμα.

Δουλεύω με λάδια, με ακρυλικά, με παστέλ και μολύβια. Όσο για το ηλικό που θα χρησιμοποιήσω κάθε φορά στο ανάλογο θέμα νομίζω πως λειτουργεί αυτόματα χωρίς πολύ σκέψη. Μου αρέσει στη δουλειά μου να ψάχνω τη λεπτομέρια χωρίς αυτή να υπάρχει σε όλο το έργο αλλά πολλές φορές θέτω κάποια στοιχήματα με τον εαυτό μου για το μέχρι πού μπορώ να φτάσω τεχνικά.

Η δουλειά μου πολλές φορές όμως έχει την ανάγκη να πει κάτι και έτσι ή θα θέσω κάποια θέματα μέσα από τα εργα ή θα έχουν ένα βιωματικό χαρακτήρα όπως συνέβει με τη δουλειά μου με τίτλο "AGORAPHOBIA" με την οποία ήθελα να δείξω την κατάσταση του ανθρώπου σήμερα,καθώς είναι εγκλωβισμένος και δεμένος στον ίδιο του τον εαυτό και το περιβάλλον του, αφήνοντας πάντα μια διέξοδο και μια ελπίδα για αναγέννηση. Όλο το έργο έχει γίνει από βαμβακερό νήμα όπου έχω πλέξει ακριβώς στα μέτρα του σώματός μου καθώς πρέπει να στέκετε σαν γάντι. Έπειτα έγινε η φωτογράφιση και η ψυφιακή εκτύπωση.

Έτσι θέλησα να παρομοιάσω το πλεκτό μου με το πουκάμισο που αφήνει το φίδι και αναγεννάται βγάζοντας καινούργιο δέρμα».

Ομαδικές εκθεσεις:

2000 Παυσίλυπο Καρδίτσας.

2001-2012 ετήσιες ομαδικές εκθέσεις στον εικαστκό όμιλο Καρδίτσας.

2009 ομαδική έκθεση αποφοίτων Ανωτάτης σχολής καλών τεχνών Αθηνών "στο Εργοστάσιο".

2010 Ιατρική σχολή Λάρισας.

2011 Έκθεση θεάτρου στον εικαστικό όμιλο Καρδίτσας.

2011 Αρχαιολογικό μουσείο Καρδίτσας (Αρπαγή της Περσεφώνης).

2012 Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

2013 Εμπειρίκιο λύκειο Δήμου Άνδρου (Διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Το σώμα ως τόπος δημιουργίας κοινωνικών νοημάτων").

2013 Κέντρο Τεχνών -Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων.

2013 Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην gallery " f " στην Καρδίτσα.
Έχει λάβει μέρος σε κάποια Bazzar 2 στον εικαστικό όμιλο Καρδίτσας και ένα στο πολεμικό μουσείο Πειραιά σε διωργάνωση από την Ο.Γ.Ε.

.

Η  Έλενα Παπα’ι’ωάννου ζεί και εργάζεται στην Καρδίτσα και αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για την πρώτη ατομική της έκθεση. Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να δείτε από κοντά τα υπέροχα έργα της, μπορείτε να επισκεφτείτε την gallery " f " στην Καρδίτσα, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να κλείσετε ένα ραντεβού και να  επισκεφτείτε το εργαστήριό της. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, με ακόμη μία ελληνίδα ζωγράφο να μας ξεναγεί στον κόσμο της δικής της τέχνης..

 «Χρειάζομαι τον μύθο όταν δουλεύω καθώς και την αίσθηση του πειραματισμού και της έρευνας». Σοφία Κυριακού

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.