Εσωτερικές Συγκρούσεις | Της Αnisa Isufaj

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς συνήθειες.. αλλά στην δοκιμασία αυτή είναι πιο δύσκολο να εκπαιδεύσεις και τους γύρω σου να δεχτούν τον καινούριου σου εαυτό..

Βιώνουμε καθημερινά πολλές καταστάσεις που μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τρόπους και συνήθειες. Βλέπω τον κόσμο πολύ διαφορετικό σήμερα απ' ότι τον έβλεπα χθες. Με άλλα κριτήρια, άλλη ματιά. Αλλιώς καθρεφτίζονται τα δεδομένα στην αντίληψη μου. Λαμβάνω τα ίδια μηνύματα αλλά τα μεταφράζω με άλλον τρόπο. Αισθάνομαι τις κινήσεις, διαβάζω τις αντιδράσεις, βλέπω πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά. Φαντάζομαι με τα χρόνια το βλέμμα μου θα γίνεται πιο ουσιαστικό και πιο ώριμο ακόμα. Υιοθετώ καινούριες συνήθειες, αντιλήψεις, συμπεριφορές. Φαινομενικά αλλάζω, αλλά και ουσιαστικά. Το ερώτημα είναι, ο καινούριος μου εαυτός, κατά πόσο μπορεί να συμβαδίσει με τους γύρω μου; Μήπως τώρα που αλλάζω εκείνοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν; Μήπως τώρα που αλλάζουν δεν μπορώ να ακολουθήσω εγώ; Φτάνει μόνο η αγάπη για να αντέξουν οι σχέσεις, ή μήπως στο πέρασμα του ο χρόνος παίρνει μαζί του και το παρελθόν, καθιερώνοντας ένα καινούριο παρόν που δεν μας χωράει όλους; (παρελθόν και παρόν στο μέλλον).

 

Βαρύτητα και αντίδραση.

Η βαρύτητα που εναποθέτουμε οι άνθρωποι στα γεγονότα και στις καταστάσεις έχει να κάνει με το πόσο μας επηρεάζουν άμεσα. Μια δική μου επιλογή που καθορίζει την ζωή μου και την συμπεριφορά μου, αποκτάει αυτόματα μεγάλη βαρύτητα για μένα. ταυτόχρονα σε κάποιον άλλον το ίδιο θέμα μπορεί να περνάει εντελώς απαρατήρητο ή ακόμα να το θεωρεί χαζό και να το χλευάσει. Όταν ο άλλος όμως συνδέεται στενά μαζί σου, με οποιαδήποτε μορφή σχέσης, δεν είναι εύκολο να δεχτείς ότι δεν συμμερίζεται την ανάγκη σου να δηλώσεις μια ιδέα ή να υποστηρίξεις μια ιδεολογία. Δυσκολεύει εξαιρετικά τους ανθρώπους να αποδεχτούν την διαφορετικότητα και δεν μπαίνουν εύκολα στην διαδικασία να νιώσουν έστω και μία στιγμή τις καταστάσεις μέσα από την οπτική γωνία του άλλου. Είναι πιο εύκολο να υποστηρίξει κανείς την δική του διαφορετικότητα της αποχής, παρά να μπει στην θέση του συνομιλητή του. Είναι πιο βολικό να απαντήσει αμερόληπτα, «άπλα έχω διαφορετική άποψη», παρά να προσπαθήσει να καταλάβει τον συνομιλητή του. Ακόμα και αν ο συνομιλητής του είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά. Είναι πιο εύκολο να ασχολείται κανείς με τον μικρόκοσμο του παρά να πλαισιώνει με την σκέψη και το συναίσθημα του ένα ευρύ συναίσθημα. Γενικά η ανάγκη να ικανοποιήσει κανείς το εγώ του νικάει την ανάγκη της κατανόησης προς τον συνάνθρωπο.

 

Ανάγκη για εξέλιξη.

Προσωπική ανάγκη ενός ατόμου που δεν θέλει να μένει στάσιμο και επιθυμεί η ζωή του να έχει ένα βαθύτερο νόημα στηριζόμενο στο ρητό «make your years count, and don't just count your years». Μέσα σε αυτή την αναζήτηση της βαθύτερης προσωπικής εξέλιξης το άτομο αναζητεί καινούρια κίνητρα, στόχους, όνειρα και ελπίδες. Η εκπαίδευση της ψυχής γίνεται μέσω της καθημερινής τριβής με πρόσωπα και καταστάσεις. πλέον υπάρχουν και πολλές τεχνικές για να 'γυμνάσεις' την ψυχή σου, όπως yoga, διαλογισμός, ψυχοθεραπεία κλπ. Η λύση είναι πάντως μία και μοναδική. Γνώση. Κάθε πηγή γνώσης συμβάλλει στην εκπαίδευση της ψυχής, από κάθε χώρο, από κάθε εμπειρία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να σεβαστούμε τον εαυτό μας. Να εκπαιδεύσουμε το εγώ μας να συνυπάρχει, να κατανοεί, να δέχεται και να αποδέχεται, πρώτα εμάς τους ίδιους, και έπειτα τον κόσμο που ζούμε.

 

Ανθρώπινες σχέσεις.

Πέφτουμε σε αντιφάσεις, η ίδια η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που δεν είναι πάντα ευχάριστη και εύκολη. Πολλές φορές πληγωνόμαστε είτε από δικά μας λάθη, είτε από λάθη άλλων. Το δύσκολο είναι να κρατάει κανείς τις ισορροπίες ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Να μάθει να δέχεται και να αποδέχεται. Σίγουρα όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί. Μετράμε με άλλη ζυγαριά την ηθική. Μετράμε με άλλη ματιά το σωστό και το λάθος. Αγαπάμε και δινόμαστε διαφορετικά στις σχέσεις. Κανείς δεν μπορεί να βάλει αυτές τις αξίες στην ζυγαριά και να τις μετρήσει. Κοινωνικό ον ο άνθρωπος και δεν μπορεί να ζει μόνος. Ασκεί κριτική ωστόσο, βάζει ταμπέλες και προσκολλάται. Για να συνυπάρχει κανείς όμως με τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να είναι στην ζωή σου χρειάζεται να βλέπει με τα μάτια της ψυχής. Να δέχεται και να δίνει τα πάντα μέσα από την αγάπη. Όταν όμως η ψυχή δεν εκπαιδεύεται, δεν γνωρίζει αυτή την επιλογή και κατηγορεί. Μορφώστε την ψυχή σας. Γεμίστε την αγάπη. Και όλα θα είναι πιο εύκολα. Έτσι νομίζω.

 

Η Αnisa Isufaj είναι δασκάλα χορού Flamenco και Fitness Instructor. Έχει σπουδάσει Graphic Design, αλλά παράλληλα με αυτά της αρέσει να γράφει πεζά κείμενα, ποίηση αλλά και να ζωγραφίζει..

«Σε κάθε μορφή τέχνης βρίσκω έναν διαφορετικό τρόπο να εκφράζω τις ανησυχίες και τις σκέψεις μου. Η δημιουργία για μένα είναι ανάγκη, και η προσέγγιση της αλλάζει σύμφωνα με την τέχνη που επιλέγω κάθε φορά για να εκφραστώ.»