Ο έρωτας δεν περνά από το στομάχι του Διονύση Βυθούλκα

Στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» μάθαινες τα μπαχαρικά που χρειάζονταν για να ερωτευτεί ένας άντρας μια γυναίκα. Και μεγάλωνες με την θεωρία ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» μαζί με την άλλη θεωρία της μαμάκας ότι «η γυναίκα που θα παντρευτείς να είναι καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα». Αλλά και οι σημερινές γυναίκες μεγάλωσαν με το «να γίνεις καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα για να σε παντρέψω».

 

Και έπειτα ήρθε η καριέρα. Και οι περισσότερες γυναίκες αντί να δουν αν έχουν βγει νέες κουτάλες, κατσαρόλες και ταψιά...Ενδιαφέρονται περισσότερο για νέα smartphones και tablets.

 

Και έπειτα άρχισε σταδιακά η σύγχρονη γυναίκα να μην θυμάται κατά που πέφτει η κουζίνα και να μην αναγνωρίζει τη συσκευή. Στην ατζέντα βρίσκονται πλέον σε περίοπτη θέση τηλέφωνα από εστιατόρια με παραδόσεις φαγητών κατ΄ οίκων.

«Αγάπη μου...Να φάμε κάτι απέξω γιατί δεν έχω μαγειρέψει;»...ακούγεται συχνότερα στα σπίτια υπό τις επευφημίες συνήθως των παιδιών που συνήθως δεν θέλουν το μαγειρεμένο φαγητό της γιαγιάς.

 

Και όλες αυτές οι παλαιότερες θεωρίες από τις μαμάκες…μπαγιάτεψαν με το πέρασμα του χρόνου.

 

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες σήμερα λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι κυρίως λόγω της δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων τους. Ίσως και να θέλουν να αποποιηθούν άλλο έναν φορεμένο ρόλο. Ο χρόνος είναι λίγος και η ζωή μικρή. Και κάθε λεπτό είναι πολύτιμο για να το χαραμίζει επί ώρες πάνω από το τσουκάλι.

 

Και όμως παρόλα αυτά…Τις αγαπάμε…Γιατί βασικό κριτήριο στον έρωτα σήμερα δεν είναι το ζεστό πιάτο φαγητό αλλά η ζεστή ατμόσφαιρα...Και όσες μαγειρεύετε μην αφήνετε στον καλό σας ένα πιάτο φαγητό το βράδυ και εξαφανίζεστε. Άνθρωποι είναι, όχι κατοικίδια!

 

Και ας μην μαγειρεύουν πια όπως η μητέρα μας…Και ας βλέπουν – όποτε μπορούν – τα ένθετα με την Βέφα ή άλλες τηλεοπτικούς μάγειρες και γευσιγνώστες όχι για να γράψουν μια συνταγή αλλά γιατί ήταν μέρος από το αγαπημένο πρωινάδικο ή μεσημεριανάδικο τους..

 

Και όμως δεν μας ενδιαφέρει. Και ας λένε μετά σε έντονο ύφος «θες δίαιτα» παραβλέποντας ότι έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης...Γιατί; Γιατί το κενό του μαγειρευτού φαγητού θα σπεύσει να το καλύψει η μαμάκα. Εκτός αν προκύπτει μία ιδιαίτερη στιγμή. Ξέρετε, με κεριά, κρασί , μουσική και ό,τι ήθελε προκύψει..

Και επίσης είναι ευκαιρία…Να μάθουμε και εμείς να μαγειρεύουμε…

 

Διονύσης Βυθούλκας

 

Από τον Φεβρουάριο του 1999 δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» και από το 2009 και στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM». Διαπιστευμένος συντάκτης στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας. Γεννήθηκε στα Κάτω Πετράλωνα και μεγάλωσε στο Μενίδι.  

 

https://twitter.com/dionisisath