Middle age crisis | Της Ιουλίας Βελισσαράτου

Αυτό που τρομάζει περισσότερο δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η κρίση της μέσης ηλικίας.Middle age crisis καθιερώθηκε ακόμα και στα βιβλία ψυχολογίας γεμίζοντας τα ντιβάνια των ψυχολόγων με ανασφαλείς ενήλικες που ήθελαν να φαίνονται νεότεροι..

Και αυτό γιατί  τη δεκαετία του 50 και 60 ο-η σαραντάρης-α,  ή  ο – η πενηντάρης-α θεωρούνταν μεσήλικες. Από τη δεκαετία του 80 και μετά όμως με αποκορύφωμα το  2000 εκλαμβάνονταν ως καλοδιατηρημένοι ενήλικες .Ο αγώνας δρόμου της σύγχρονης εποχής δεν ήταν η απόκτηση χρήματος αλλά η απόκτηση ή η διατήρηση της νεότητας.. Όλα τα περιοδικά μόδας κατά καιρούς κάνουν πολύ συχνά αφιερώματα σε έλληνες και ξένους celebrities που, αν και έχουν πατήσει τα 40 τα 50, ακόμα και τα 60 φαίνονται σαν να έχουν μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο.

Βέβαια το θέαμα δεν πετυχαίνει πάντα -να χωρέσει δηλαδή το κεφάλι 55 αράς στο σώμα 25 αρας ή το κεφάλι 50 αρη σε σώμα – τετραπάκ 20 άρη – αλλά σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι αποδεκτή και αποτελεί και αντικείμενο θαυμασμού και μιμητισμού..

Τα διεθνή και εγχώρια celebrities όμως ξόδευαν τη μισή τους περιουσία σε εξωτικές δίαιτες, σε νέου τύπου γυμναστικές ασκήσεις γιόγκα και πιλάτες και φυσικά σε καινούριες trendy χειρουργικές και μη παρεμβάσεις με μπότοξ, κολλαγόνα, λιποαναρροφήσεις και δε συμμαζεύεται..

Θυμάμαι ένα επεισόδιο του NipTuck όπου οι δύο διάσημοι πλαστικοί χειρουργοί προσπαθούν να αποτρέψουν την πελάτισσα από το να κάνει την 40 κοστή(!) επέμβαση στο πρόσωπο για να φαίνεται νέα! Έξαλλη εκείνη τους αποστομώνει « Δε θα μου απαγορεύσετε εσείς  τον μοναδικό σκοπό που έχω στη ζωή μου! Να πεθάνω νέα!»

Αυτός λοιπόν έγινε  ο σκοπός της ζωής εκατομμυρίων γυναικών και ανδρών την τελευταία δεκαετία. Να ζήσουν πολύ αλλά ακόμα και στα 100 να φτάσουν να μοιάζουν, νέοι και ατσαλάκωτοι.. Σαν βαλσαμωμένες μούμιες…

Πριν πέσει η κρίση και μας πλακώσει το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί σε μία γυναίκα ( χωρίς να εξαιρούνται οι άνδρες)  ήταν να 40 ρισει.. Τότε όμως είχε ένα ολόκληρο σύστημα να την παρηγορεί. Περιοδικά life style, διαφημίσεις με προϊόντα νεότητας, μασάζ , σπα, νεότεροι σύντροφοι απάλυναν το” βαθύ πόνο “του 40 αρη ή της 40 άρας..

Τώρα όμως πώς να συμμαζέψεις το middle age crisis όταν γυναίκες –cougar  ή άνδρες που λάτρεψαν τον ήρωα της ταινίας  «Ζίγκολο»  έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή τα λεφτά από τις περικοπές με το ζόρι τους  φθάνουν για μία κρέμα ματιών;

Και έρχεται και αυτή η έρευνα και τα ισοπεδώνει όλα..

«βάσει των εκτιμήσεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ,  όποιος βγαίνει σήμερα από την αγορά εργασίας θα παραμείνει εκτός, για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ οι άνω των 45 ετών δεν έχουν καμιά ελπίδα να επανέλθουν...»


Οπότε μία είναι η λύση. Αφού πρέπει να ζούμε μόνο με αυτά που βγάζουμε, κατά το νόμο Μέρκελ και τρόικας όπως άλλωστε κάνει χρόνια η Γερμανία και η κεντρική Ευρώπη, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε οικονομία..

Αλλά επειδή πρώτα βγαίνει το χούι του Έλληνα και της Ελληνίδας και μετά το όνομα ας περιορίσουμε τις πολυτέλειες για να μπορούμε να αγοράζουμε τα κολλαγόνα μας..! Κρίση είναι ( οικονομική, μέσης ηλικίας, ηθική , κοινωνική) και θα περάσει(!)..

 

Ιουλία Βελισσαράτου