Αγαπημένη μου Μαφάλντα… | Της Ιουλίας Βελισσαράτου

Ούτε ο πραγματικός μπαμπάς  σου, ο  Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο – πιο γνωστός στους φίλους των κόμικς ως Κίνο – μπορούσε να είχε φανταστεί πόσο διαχρονική και επίκαιρη μπορούσες να γίνεις..

Σε διαβάζω στην κόρη μου και παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να « πιάσει» πάντα τις επιτηδευμένα αγνές και αθώες απορίες σουσε λατρεύει..

Ειδικά όταν ταλαιπωρείς τη μαμά σου και δεν τρώς τη σούπα σου ή τον  μπαμπά σου όταν τον ρωτάς με αγνό και αθώο βλέμμα να σου εξηγήσει γιατί η ανθρωπότητα δε λειτουργεί σωστά!

«Μαμά, γιατί ο μπαμπάς της Μαφάλντα λιποθυμά κάθε φορά που του κάνει τέτοιες ερωτήσεις; » απορεί η  μικρή μου. Γιατί, της εξηγώ, δεν υπάρχει απάντηση..

Και πράγματι , αγαπημένη μου Μαφάλντα που συντρόφεψες και τη δική μου παιδική ηλικία και της αδελφής μου, καμία ερώτηση σου δεν έχει απαντηθεί περισσότερα από 50 χρόνια μετά τη γέννηση σου..

Το 1960 απορούσες με τον Ψυχρό Πόλεμο και τον Πόλεμο στο Βιετνάμ..

Σε ενημερώνω ότι σήμερα θα μπορούσες να απορείς για τον ίδιο ακριβώς λόγο.Για την αναβίωση του Ψυχρού πολέμου αλλά και την αρχή ενός άλλου στην Κριμαία..

Σε θυμάμαι ακόμα να μην μπορείς να καταλάβεις γιατί οι άνθρωποι χωρίζονται σε κομμουνιστές και καπιταλιστές.. «Δεν αντέχω με τον κομμουνισμό από τη μία μεριά και τον καπιταλισμό από την άλλη. Αισθάνομαι σαν σάντουιτς!» αναφωνούσες..

Πού να φανταζόσουν ότι  οι μεγαλύτερες πολιτικές ιδεολογίες της σύγχρονης ανθρωπότητας που έγραψαν αμέτρητες σελίδες ιστορίας και βάφτηκαν με αίμα στο τέλος κατέληξαν σαν το σάντουιτς που έτρωγε ο φίλος σου ο Μανολίτο..

Και σε άλλη περίπτωση παραπονιόσουν «Βαρέθηκα με τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό! Γιατί να μη ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς επιλογές»; Και ήρθε η εποχή που δεν έχουμε ούτε αυτές…

Αλλά και η Σουζανίτα δε φαίνεται να εξελίχθηκε από εκεί που την άφησες..Θυμάσαι τι σου έλεγε όταν την ρωτούσες τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει ; Και πόσο νευρίαζες με την απάντηση που σου έδινε;

«Πρώτα θα παντρευτώ και μετά θα κάνω παιδιά.Μετά θα αγοράσω ένα μεγάλο σπίτι , ένα ωραίο αυτοκίνητο, ρούχακαι κοσμήματα και μετά θα κάνω πολλά εγγόνια!»

«Αυτή δεν είναι ζωή, είναι καριέρα!» απαντούσες με τον ανεπανάληπτο αφοπλιστικό τρόπο σου μικρή μου Μαφάλντα..

Πόσες γυναίκες παρά τη χειραφέτηση τους δεν έκαναν τη ζωή τους καριέρα ή καριέρα με τη ζωή τους..

Θυμάσαι τι αγώνα έκανε ο πατέρας σου για να μην ενδώσετε στον πειρασμό να  αγοράσετε τηλεόραση , η οποία τη δεκαετία του 60, ήταν το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα όλων των εποχών;

Δε θα ξεχάσω τα γέλια που έκανα όταν ο αθώος φίλος σου Φελίππε σε ρώτησε:

« Μαφάλντα, πού γεννήθηκε ο πατέρας σου?» , « Αυτός μου είπε – απάντησες-  ότι μικρός δε γνώρισε ούτε τηλεόραση, ούτε το ναϋλον, ούτε το τρανζίστο, ούτε την ατομική ενέργεια , ούτε τα αντιβιοτικά, ούτε τα τζέτ, ούτε τους δορυφόρους.» Το σκέφτηκες λίγο και είπες: «Μάλλον στην Κεντρική Αφρική πρέπει να γεννήθηκε» !

Και πού να ‘ξερες και για τα κινητά, Μαφάλντα μου…

Πόσο μας  βοηθούν να μιλήσουμε αλλά όχι να επικοινωνήσουμε…Είμαι σίγουρη ότι θα προτιμούσες να γκρινιάζεις απευθείας και χωρίς μεσάζοντες  στον Φελίππε, στον Μανολίτο και τη Σουζανίτα !

 

Κατά βάθος δεν ήσουν ποτέ αισιόδοξη.. Πίσω από το σπινθηροβόλο βλέμμα σου και  τις πανέξυπνες ατάκες σου, που προκαλούσαν αυθόρμητο γέλιο, κρυβόταν μία βαθιά μελαγχολία.. Ότι ο κόσμος όσο περισσότερο εξελίσσεται παραμένει ο ίδιος…

 

H Ιουλία Βελισσαράτου είναι δημοσιογραφός στο Mega Channel.