Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας… | Της Εβίτας Δημητριάδη

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας έτσι λένε και δεν έχουν άδικο. Στο πρόσωπο μας καταγράφονται όλα όσα νιώθουμε, όλα μας τα συναισθήματα, ο έρωτας, η χαρά, η λύπη, ο πόνο, η απογοήτευση,  ο προβληματισμός, η ευτυχία, ΌΛΑ!

Και ξαφνικά κοιτάζεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη και ενώ είσαι βαμμένη, με περιποιημένα μαλλιά και φρύδια, το μόνο που βλέπεις είναι μια ασχήμια, μια αγριάδα ένα πρόσωπο ξένο σε σένα, μια εικόνα που ξέρεις μέσα σου ότι δεν σε αντιπροσωπεύει…

 

Και αναρωτιέσαι, μα γιατί τι συνέβη;

 

Και τότε ξεκινάς το ταξίδι στα άδυτα της ψυχής σου…

Για να ανακαλύψεις ότι η ομορφιά είναι πιο εφήμερη από οτιδήποτε άλλο. Και είναι εφήμερη γιατί έχει άμεση εξάρτηση από την διάθεση σου, από τα συναισθήματα που βιώνεις κάθε λεπτό, κάθε στιγμή.

Η ευτυχία, η χαρά, η αγάπη που δίνεις και παίρνεις σου δίνουν μια λάμψη, μια λάμψη αλλιώτικη από αυτήν την καθημερινή. Αυτά τα συναισθήματα σε κάνουν να φαίνεσαι, φρέσκια, ισορροπημένη, λαμπερή επειδή είσαι εσύ.

Η λύπη, η στεναχώρια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η αρνητικότητα, ο πόνος, ο προβληματισμός δείχνουν το πρόσωπο άσχημο, σκυθρωπό, και τότε όση λάμψη και να προσπαθήσεις να του δόσεις με τεχνητά μέσα το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει ή να αλλάξει αυτό που εκπέμπεις.

Το χαμόγελο επίσης δίνει στο πρόσωπο μια ακτινοβολία, αλλά είναι διαφορετικό κάθε χαμόγελο που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό μας και εκπέμπει και εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Κάθε χαμόγελο αφήνει διαφορετική αίσθηση σε αυτόν που μας κοιτάζει.

Έχουμε το χαμόγελο του «είμαι καλά», που δίνει στο πρόσωπο μια έκφραση ικανοποίησης και πληρότητας.

Έχουμε το χαμόγελο του «είμαι ερωτευμένη», που δίνει στο πρόσωπο μια έκφραση ευτυχίας.

Έχουμε το χαμόγελο του «περνάω καλά», που δίνει στο πρόσωπο μια έκφραση χαράς.

Έχουμε το χαμόγελο του «συμπάσχω», που δίνει μια έκφραση συμπόνιας.

Έχουμε το χαμόγελο του «χαίρομαι που υπάρχεις στην ζωή μου», που δίνει μια έκφραση ασφάλειας.

Έχουμε το χαμόγελο του «νιώθω όμορφη με τον εαυτό μου», που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και ισορροπία.

Έχουμε το χαμόγελο του «νιώθω ελεύθερη», που δείχνει μια ανεμελιά, μια αθωότητα.

 

Και τέλος έχουμε το χαμόγελο του «είμαι ευτυχισμένη», που δίνει μια ανείπωτη έκφραση και λάμψη στο πρόσωπο μας. Αυτό το χαμόγελο ζωγραφίζει μέρες ηλιόλουστες, ταξιδεύει σε μέρη μαγικά, αφηγείται ιστορίες έρωτα, πάθους, αγάπης, ηδονής και ελευθερίας.

Ελευθερίας που πηγάζει από μέσα μας και μοιάζει πιο πολύ με απελευθέρωση, απελευθέρωση από κάθε τι μίζερο και μαύρο.

Αυτό το χαμόγελο αν καταφέρεις να το κρατήσεις στο πρόσωπο σου, θα κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και θα νιώθεις πιο όμορφη από κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη!

 

Το πρόσωπό μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας λοιπόν, για αυτό πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή μας, να την κρατάμε υγιή, απαλλαγμένη από συναισθήματα που μας κάνουν «μικρούς».

 

Το μεγαλείο της ψυχής μας είναι αυτό που κάνει το πρόσωπό μας να ακτινοβολεί…

Της Εβίτας Δημητριάδη